【#四六级考试# 导语】我知道你马上要经历人生中的一次重要挑战,或许你有焦虑、有恐惧,也有激动,但我想说,请不要忘记身边所有关爱着你的人,我们是你坚强的后盾。以下是©文档大全网为大家精心整理的内容,欢迎大家阅读。
1.2022上半年英语四级考试阅读理解
Japan is getting tough about recycling—and not in the paper and plastic kind of way. Recently, the country requires that all electronic goods—TVs, VCRs, stereos, and more—be recycled. But recycling will not beleft to consumers, instead, the devices will be sent to the original manufacturer for proper disposal.The new law poses a few challenges to manufacturers who are now rushing to set up collection networks and perfecting techniques to disassemble and recycle older products.With an eye toward the future, they are also integrating easily recycled materials into new products. Plastics, a major component of most electronicproducts,pose a particular obstacle because their quality becomes worse and worse with age,losing strengthand flexibility even if reprocessed.NEC Corp. overcomes this problem by creating a plastics sandwich, in which the filling is 100 percent recycled plastic and the outer layers a mixture of 14 percent recycled material.The resulting plastic has sufficient strength and toughness for use as a case for desktop PCs. The company, in cooperation with plastic maker Sumitomo Dow, has also developed a new plastic, which engineers claim retains its mechanical properties through repeated recycling. NEC uses the plastic, which is also flame-retardant (阻燃的) in battery cases for notebook PCs.
Meanwhile, Matsushita Electric, maker of the Panasonic brand, is avoiding plastic in favor of magnesium (镁). Magnesium, says the company, is ideal for re cycling because it retains its original strength throughrepeated reprocessing. Matsushita has developed molding techniques to form magnesium into the case for a 21-inch TV. Unfortunately, the magnesium case and energy-saving features make the TV about twice as expensive as an ordinary model.The company hopes, however, that increased use of magnesium will eventually bring prices down.
练习题:
Choose correct answers to the question:
1. According to the present regulations of Japan, the recycling of paper and plastic will be the responsibility of______.
A.. the government
B. the manufacturers
C. the consumers
D. the sellers
2. Which of the following is NOT the character of plastics?
A. Most electronic products contain plastics.
B. It retains its original strength through reprocessing.
C. Recycled plastics can be integrated into new products.
D. Plastics will lose flexibility after a certain period of time.
3.According to the passage, the term “plastic sandwich” refers to_____.
A. a kind of sandwich-shaped toy made of plastics
B. a kind of plastics with different integration in each layer
C. a kind of plastics with maximum strength and flexibility
D. a kind of plastics made of 100% recycled materials
4.In the passage, it is implied but NOT stated that_____.
A. disposing the plastics is one of NEC Corp’s businesses
B. magnesium is an ideal material for the case of TV
C.21-inch TV with magnesium case isn’t very popular so far
D. magnesium must be better than the plastics
5.The author writes this passage in order to_____.
A. inform
B. instruct
C. predict
D. persuade
1.[C] 推理判断题。文章首段提到了电子产品的回收利用与纸张和塑料不同;本段最后一句中的but表明了以上不同点在于电子产品的回收不依靠消费者,而依靠生产者。结合以上两点,可以推断纸张和塑料的回收利用主要靠消费者,因此选项C为正确答案。
2.[B] 事实细节題。本题考査列举处。第2段第3句列举了塑料的特性,对照选项和该句,就能发现文中明确提到选项A、C、D,而选项B显然与原文意思相反。
3.[B] 事实细节题。本题考査复合句的理解。第2段第4句是一个非限制性定语从句,是plastics sandwich 的定义,选项B是对该定语从句所述亊实的总结,因此选项B正确。选項A在文中没有提及;选项C中的maximum是对原文sufficient的曲解;选项D中的100%这一数据不准确,文中只提到plastics sandwich里层是100%的再生塑料。
4.[C] 推理判断题。本题考査转折处。最后一段倒数第2句中的Unfortunately一词指出了用镁作机壳的电视机很贵,从而暗示它们并不受消费者欢迎,所以选项C正确。选项A属原文明确表达的意思。本段第2句只指出镁是一种理想的再生材料(ideal for recycling),因此选项B不对;全文并未比较塑料和镁哪个更好,因此选项D不对。
5.[A] 主旨大意题。文中作者只是客观地描述亊实,吿知读者日本的电子产品再循环使用的一些新变化和新技术,抓住这个主旨就能选出正确答案A。作者并未发表任何个人观点,也未做出任何指示或預测。
2.2022上半年英语四级考试阅读理解
For centuries, in the countries of south and Southeast Asia the elephant has been an intimate part of the culture, economy and religion, and nowhere more so than in Thailand. Unlike its African cousin, the Asian elephant is easily domesticated (驯化). The rare so-called white elephants have actually lent the authority of kingship to its rulers and until the 1920s the national flag was a white elephant on a red background.To the early Western visitors the country's romantic name was “Land of the White Elephant”.Today, however, the story is very different. Out of work and out of land, the Thai elephant struggles for survival in a nation that no longer needs it. The elephant has found itself more or less abandoned by previous owners who have moved on to a different economic world and a westernized society. And while the elephant's problems began many years ago, now it rates a very low national priority.
How this reversal from national icon (圣像) to neglected animal came about is a tale of worsening environmental and the changing lives of the Thais themselves. According to Richard Lair, Thailand’s experts on the Asian elephant and author of the report Gone Astray, at the turn of the century there may well have beenas many as 100,000 domestic elephants in the country. In the north of Thailand alone it was estimated that more than 20,000 elephants were employed in transport, 1,000 of them alone on the road between the cities of Chiang Mai and Chiang Saen. This was at a time when 90 per cent of Thailand was still forest—a habitat (栖息地) that not only supported the animals but also made them necessary to carry goods and people. Nothing ploughs through dense forest better than a massive but sure-footed elephant.
By 1950 the elephant population had dropped to a still substantial 13,397, but today there are probably nomore than 3,800, with another 1,350 roaming free in the national parks. But now, Thailand’s forest coversonly 20 per cent of the land. This deforestation (采伐森林) is the central point of the elephant's difficult situation, for it has effectively put the animals out of work. This century, as the road network grew, so the elephant's role as a beast of burden declined.
练习题:
Choose correct answers to the question:
1. What can we know about African elephants from the passage?
A. It is easy to tame them.
B. It is hard to tame them.
C. They are living a better life than Asian elephants.
D. Their fate is quite similar to that of Asian elephants.
2. Thailand was once called “Land of the White Elephant” because_______.
A. white elephant is rarely seen and thus very special
B. white elephant was a national symbol until the 1920s
C. white elephant has helped kings to gain the ruling authority
D. this name was so romantic that it was popular among visitors
3. Why is the Thai elephant “out of work”, according to the author?
A. Because the elephants are no longer useful to their owners.
B. Because their owners are westernized and neglect them.
C. Because the government pays little attention to the problem.
D. Because there are too many elephants and too few jobs.
4. Which of the following statements is true about the elephant population at various times?
A. There were 100,000 tamed elephants at the turn of the century.
B. 20,000 elephants were employed in transport in Thailand at the turn of the century.
C. By 1950 the elephant population in Thailand has been quite small.
D. Today the elephant population is estimated at 5,150.
5. The passage is most probably from_______.
A. a travel magazine
B. a history book
C. a research report
D. an official announcement
1.[B] 事实细节题。本题考查对比处。根据文章第l段第3句:和非洲象不同,亚洲象容易驯养,言下之意就是:非洲象不易驯养。答案中用tame替代原文的domesticate,意思相同。选项A与原文意思正好相反;选项C,D原文根本未提到。
2.[B] 推理判断题。根据文章第l段第4句中的“until the 1920s the national flag was a white elephant on a red background.”可知当时白象是泰国的国家象征,因此B为正确选项。本题干扰性的是选项D,在形式上,选项D与第1段最后一句极为相似,但是,游客这样称呼泰国,原因也是因为白象是泰国的象征,而不只是因为这个名字浪漫,因此,选项D是对原文的曲解;选项A和选项C虽然也来自文章,但不是原因,不能回答所提问题。
3.[A] 推理判断题。文章有几处解释了大象失业的原因,如第2段的第2句“a nation that no longer needs it (Thai elephant)”及最后一段的最后一句“the elephant’s role as a beast of burden declined”等。选项A是对这些解释的一个基本概括。选项B中westernized和neglect虽在文章中出现,但选项B只是对想像的描述,不能解释大象“失业”的原因。选项C来自第2段最后一句话,但这句话只能说明大象不再受重视,不能作为大象“失业”的理由。选项D原文未提及,而且,从第3、4段可以看出:大象的数量急剧下降,谈不上“太多”。
4.[D] 事实细节题。此题考查的是大象数量变化的情况。四个选项中的数字惟有选项D没有直接出现,但根据第4段第l句很容易推算出来。选项A和B虽用了原文的数据,但选项A忽略了may这个词,而且未点明泰国,故不妥。B则忽略了in the north of Thailand及more than这两处。选项C中的small与原文substantial(大量的)冲突,也不对。
5.[C] 主旨大意题。从本文所用的大量客观的数据和数字可以推断这是一篇研究报告。本文趣味性不足,因此不能选A。选项B不能选,是因为历史书不可能如此大篇幅的描述大象的问题。选项D也不是正确答案,因为政府公告通常是一些规定,而不是客观的陈述。
3.2022上半年英语四级考试阅读理解
When families gather for Christmas dinner, some will stick to formal traditions dating back to Grandma’s generation. Their tables will be set with the good dishes and silver, and the dress code will be Sunday-best.But in many other homes, this china--and--silver elegance has given way to stoneware (粗陶)--and--stainless informality, with dresses assuming an equally casual--Friday look. For hosts and guests, the change means greater simplicity and comfort. For makers of fine china in Britain, it spells economic hard times.
Last week Royal Doulton, the largest employer in Stoke-onTrent, announced that it is eliminating 1,000 jobs--one-fifth of its total workforce. That brings to more than 4,000 the number of positions lost in 18 months in the pottery (陶瓷) region. Wedgwood and other pottery factories made cuts earlier.
Although a strong pound and weak markets in Asia play a role in the downsizing, the layoffs in Stoke have their roots in earthshaking social shifts. A spokesman for Royal Doulton admitted that the company “has been somewhat slow in catching up with the trend”toward casual dining. Families eat together less often, he explained, and more people eat alone, either because they are single or they eat in front of television.
Even dinner parties, if they happen at all, have gone causal. In a time of long work hours and demanding family schedules, busy hosts insist, rightly, that it’s better to share a takeout pizza on paper plates inthe family room than to wait for the perfect moment or a “real” dinner party. Too often, the perfect moment never comes, Iron a fine-pattened tablecloth? Forget it. Polish the silver? Who has time?
Yet the loss of formality has its down side. The fine points of etiquette(礼节) that children might once have learned at the table by observation or instruction from parents and grandparents(“Chew with your mouth closed.”“keep your elbows off the table.”)must be picked up elsewhere. Some companies now offer etiquette seminars for employees who may be competent professionally but clueless socially.
练习题:
Choose correct answers to the question:
1.The trend toward casual dining has resulted in ______
A. bankruptcy of fine china manufacturers
B. Shrinking of the pottery industry
C. restructuring of large enterprises
D. Economic recession in Great Britain
2.Which of the following may be the best reason for casual dining?
A. Family members need more time to relax.
B. Busy schedules leave people no time for formality.
C. People want to practice economy in times of scarcity.
D. Young people won’t follow the etiquette of the older generation.
3.It can be learned from the passage that Royal Doulton is _______
A. a retailer of stainless steel tableware
B. a dealer in stoneware
C. a pottery chain store
D. a producer of fine china
4.The main cause of the layoffs in the pottery industry is _______
A. the increased value of the pound
B. the economic recession in Asia
C. the change in people’s way of life
D. the fierce competition at home and abroad
5.Refined table manners, though less popular than before in current social life, _______
A. are still a must on certain occasions
B. are bound to return sooner or later
C. are still being taught by parents at home
D. Can help improve personal relationships
1.[B] 推理判断题。首先依据题目中的casual dining找到第2段中的informality。其后有两个for引导的介词短语,后一个说“对于英国精致瓷器的制造商来说,这(informality)意味着经济困难时期”;此外,第3段用数据具体指出陶瓷业裁员之严重,说明陶瓷业在萎缩,即B。A、D均属夸大事实,C与文章内容无关。
2.[B] 事实细节题。根据倒数第2段第2句中指出现今休闲文化流行的背景:工作时间长,家庭生活节奏紧张,B中的 Busy schedules与文中的demanding family schedules对应,故为答案。
3.[D] 事实细节题。Royal Doulton在文章中出现过两次:第3段说它裁员,因为人们用餐越来越随意(不再讲究餐具的精致);第 4 段中“A spokesman for Royal Doulton admitted that the company...”,暗示公司的性质,可以推断它是精制器皿的生产者。
4.[C] 事实细节题。根据题目中的the layoffs找到文章第4段首句,其中的have their roots in相当于题目中的main cause is,shifts相当于C中的change。其实本题与第1题是交叉相关的,从第1题的题目可找到本题的答案。
5.[A] 事实细节题。根据最后一段,特别是第2句“The fine points of etiquette... must be picked up elsewhere良好的餐桌礼仪必须在其他地方被重拾起来”,可知礼仪在某些场合还是必要的,故答案为A。
2022上半年英语四级考试阅读理解.doc正在阅读:
2022上半年英语四级考试阅读理解04-03
参加空姐面试能带戴假睫毛吗04-29
下跳跳棋作文500字08-22
2019上半年吉林翻译资格CATTI成绩查询时间及入口【8月15日起】03-19
我们初中生的故事作文700字01-04
小学三年级读后感400字五篇04-08
公共英语等级考试成绩查询入口:https://cjcx.neea.edu.cn/09-15
小学五年级上册英语期中测试卷(带答案)04-27